Индия-Пакистан
Мир Индостана
Кашмирская кухня.
Здравствуйте ,расскажите (научите)как готовить блюда кашмирской кухни, я кое что делала(яхни), но какое то прикольное получилось......хотелось бы по-дбольше узнать, ну там салаты, супы, из риса, ....
, мне надо изучать!!!!!
заранее благодарю!

заранее благодарю!

вроде мясо роган джош это кашмирское блюдо
KASHMIRI PULAO RECIPE
Ingredients:
500gms Long Grain (Basmati) Rice
100gms Onion sliced vertically
5gms Cinnamon (dalchini)
5gms cardamom (Elaichi)
5gms cloves
a pinch of turmeric powder
1gm saffron (kesar)
10 ml Milk
20gms walnut
20gms cashew nut
1litre water
50gms oil
salt to taste
How to make kashmiri pulao:
Wash and soak rice.
Heat oil and fry onions till golden brown and remove.
Fry whole spices, turmeric powder, add rice and sauté.
Add half-saffron dissolved in little warm milk.
Add hot water and mix well.
Cook a little. Finish with remaining saffron and cook till grains are separated and done.
Garnish kashmiri pulao with fried onions, walnuts & cashew nuts.
Ingredients:
500gms Long Grain (Basmati) Rice
100gms Onion sliced vertically
5gms Cinnamon (dalchini)
5gms cardamom (Elaichi)
5gms cloves
a pinch of turmeric powder
1gm saffron (kesar)
10 ml Milk
20gms walnut
20gms cashew nut
1litre water
50gms oil
salt to taste
How to make kashmiri pulao:
Wash and soak rice.
Heat oil and fry onions till golden brown and remove.
Fry whole spices, turmeric powder, add rice and sauté.
Add half-saffron dissolved in little warm milk.
Add hot water and mix well.
Cook a little. Finish with remaining saffron and cook till grains are separated and done.
Garnish kashmiri pulao with fried onions, walnuts & cashew nuts.
Roganjosh
Ingredients
1 tsp. ginger powder
1 Tbs. fennel seeds
1 tsp. shahjeera (cumin seed)
6 garlic cloves, minced
1 Tbs. pepper, red, powder (cayenne)
2 cinnamon sticks
6 cardamoms
6 cloves
1 bay leaf (Indian tez patta)
salt to taste
1 tsp. saffron
1 C. yogurt plain
1 tsp. paprika
1 piece pure hing (asafoetida)
4 tbsp ghee
2 lbs. lamb, cut into large cubes
Method
Grind together the spices.
Soak saffron in yogurt.
Heat ghee and fry the lump of hing
Add meat and sear on all sides, frying until well browned.
Pour in the yogurt and fry until liquid is absorbed.
Add a glassful of water and the spices.
Bring to a boil, reduce heat, and simmer, covered, until tender.
Remove cover and cook until liquid is gone.
Ingredients
1 tsp. ginger powder
1 Tbs. fennel seeds
1 tsp. shahjeera (cumin seed)
6 garlic cloves, minced
1 Tbs. pepper, red, powder (cayenne)
2 cinnamon sticks
6 cardamoms
6 cloves
1 bay leaf (Indian tez patta)
salt to taste
1 tsp. saffron
1 C. yogurt plain
1 tsp. paprika
1 piece pure hing (asafoetida)
4 tbsp ghee
2 lbs. lamb, cut into large cubes
Method
Grind together the spices.
Soak saffron in yogurt.
Heat ghee and fry the lump of hing
Add meat and sear on all sides, frying until well browned.
Pour in the yogurt and fry until liquid is absorbed.
Add a glassful of water and the spices.
Bring to a boil, reduce heat, and simmer, covered, until tender.
Remove cover and cook until liquid is gone.
Ела как-то в Дили Хат мясные шарики как тефтели в разных соусах в кашмирском кафе, была в полном восторге, также напиток их понравился навроде травяного чая, девчата, кто- нибудь рецепты знает?
мясные шарики как тефтели в разных соусах : это риста(в красном соусе) и гуштаба(в белом соусе). Их в домашних условиях приготовить практически невозможно. Мясо и жир несколько часов толкут в специальной ступе, пока не разотрутся все волокна. Они внутри колбасу потом напоминают и соусы тоже классные.
а вот чай ( kawa) можно и дома приготовить, но для него нужно иметь специальную заварку. Это какой-то местный сорт чая, по-моему только в Кашмире можно его купить. Кинуть в кипящую воду несколько листиков заварки, щепотку шафрана, пару зелёных элайчи ,прокипятить, добавить сахар и мелко порезанный бадам(миндаль). Его пьют только зимой, он очень согревающий.
roksolana,, спасибо,точно, гуштаба я и ела- очень вкусно, жаль, что технология сложная, ну да ничего- лишний повод в Дилли хат сходить, а шафранный чай очень интересный, зимой сделаю, заварка, думаю, бывает в кашмирских лавочках.
Написать сообщение: